2017. október 17., kedd

Ketten egyek - Sarah Crossan: Egy



A Könyv utca Blog értékelése keltette fel a figyelmemet a könyv iránt. Maga a téma, a sziámi ikrek élete és viszontagságai, amit a könyv feldolgoz, már régóta érdekel, pontosabban azóta, hogy láttam az Abby és Britanny Henselről szóló Abby és Brittany: Együtt egy életen át című filmet, ami a két lány küzdelmét, szenvedését, de egyben boldogságát mutatja be, hogy hogyan lehet ebből a különleges élethelyzetből kihozni a legjobban. Sarah Crossan: Egy című könyve is egy hasonló szenvedésekkel, de vidámsággal teli történetet mutat be verses elbeszélés formájában. Egyáltalán nem zavaró a verses forma, mert egy jól felépített, egyedi stílusú történet rajzolódik ki a feszesre szabott sorokból, amiből sugárzik az élet szeretete és a vidámság, a nem éppen mindennapi és sokszor szomorú helyzet ellenére is.

Grace és Tippi története az életigenlésről szól. Arról, hogy hogyan kell élni az életet a kevés esély ellenére is, hogyan kell örülni annak, ami van és minden esélyt kihasználni amennyire csak lehet.

“Most itt a történetem.
Megmutatja, milyen Kettőnek lenni.
Megmutatja, hogy milyen Egynek lenni.”




Grace és Tippi annak ellenére, hogy összenőtt sziámi ikrek két külön személy. És noha mindent együtt csinálnak mindkettőjüknek megvan a saját véleménye a dolgokról. Más dolgokat szeretnek és másra vágynak, de sosem lehetnek egyedül. Valahol mégis átlagos tinik. Ugyanúgy vágynak egy fiú szerelmére, barátokra, mint bármelyik kortársuk, de helyzetükből adódóan sok mindent nem tehetnek meg, egyrészt mert az egészségük törékeny, másrészt mert esetleg visszatartják egymást a dolgoktól a véleményük különbözősége miatt. Egyrészt nehéz, hogy sose lehetnek egyedül, másrészt könnyű, de a történetben van egy pont, amikor hiába vágytak vagy gondoltak nagy ritkán az egyedül létre nem tudnák elképzelni az életüket egymás nélkül. Ez a tetőpontja a történetnek, de addig hosszú út vezet.

Ez a történet ugyanis nemcsak a két lány története, hanem a szüleiké, húguké és a barátaiké. A környezetük reakcióit is megismerhetjük a történtekre, sőt ezeken keresztül rajzolódik ki leginkább az ikrek tragédiája.

A történet egy váratlan alaphelyzetből indul, ami az eddig magántanuló ikreknek megváltoztatja az életét. Az apjuk elveszti a munkáját, ami miatt jelentős anyagi nehézségbe kerül a család, és már az adományok és az anyjuk keresete sem elég arra, fedezze az ikrek számára szükséges kiadásokat, így Grace és Tippi rendes gimnáziumba kényszerül járni, ami számukra a legnagyobb rémálmot jelenti. Ám kellemesen csalódnak, mert az iskola jobbat tartogat, mint a két lány hinné, két nem is akármilyen barátot, Yasmeent és Jont, akik azokat az értékeket látják meg a lányokban, amit mások soha. A lányok életét csak egy kis megfázás keseríti meg, de abból is hamar felgyógyulnak és a lendületük tovább viszi őket. Ekkor még nem sejthetik, hogy ez a megfázás milyen hatással lesz az életükre.

Ezzel szemben, az előbbi pozitív élményekkel jó kontrasztot alkotva, otthon semmi sem alakul jól a két lány számára, az apjuk a munkanélküliség miatt inni kezd, az anyjuk folyamatosan túlórázik a húguk pedig anorexiás lesz. Szóval semmi sem alakul megfelelően és anyagilag is egyre rosszabb a helyzet, a család az anyagi csőd felé halad. Ekkor elhatározzák, hogy ellenérzésük ellenére beengedik a sajtót az életükbe, egy riporternő, Caroline le is csap a lehetőségre, és filmet készít a lányok életéből. Először egy szenzáció hajhász perszónának gondoltam, de végül kiderült, hogy egy végtelenül kedves, szerethető karakter, aki nagyon tapintatos és mindent a lányokért csinál.

Mindeközben mindkét lány megismeri a szerelmet, noha Tippi foggal-körömmel tiltakozik ellene Grace pedig próbálja kiélvezni, ami adatott. Ebből is jól kirajzolódik a két lány különböző személyisége, ahogy a szerelemhez viszonyulnak.

De esetükben az öröm mellett mindig van egy kis üröm is. Olyan döntés elé kerülnek a lányok, ahol nincs jó döntés.

Az Egy tragikus verses elbeszélés, tele élettel, szeretetettel és két tüneményes lánnyal, akik megmutatják, milyen egynek lenni és milyen kettőnek lenni örökre együtt.


Értékelés: 5





----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése