2019. november 24., vasárnap

Nate Jackson: Kelj fel és járj!


Az alcím „Túlélni az NFL-t a rakás alján” jól reprezentálja a könyv hangulatát, a szerző saját életével kapcsolatos öniróniáját. Mivel ez részben önéletrajzi, részben sportregény, így mindkettőből kapunk jó nagy adagokban. Míg az önéletrajzi vonatkozásokat nagyon élveztem, az amerikai foci játékszabályainak, menetének leírásait eleinte nem annyira, mert nem ismerem eléggé a játékot ahhoz, hogy értsem, csak nagyjából vannak meg az alapok, így az elején nehézkes volt olvasni.

Ami áttörést jelentett az Nate őszintesége, amit az NFL nehézségeiről, körülményeiről leír. Ez ellensúlyozta azt, hogy nehézkesen lendültem bele. A szerző érdekes egy figura, olvasmányosan tárja elénk életének egy szakaszát, de néhol tényszerű, ahol bővebb kifejtés kéne, máshol meg bő lére ereszti, ahol nem kéne, bár ennek ellenére is megszerettem a végére, és bátor dolognak tartom, hogy mindezt leírta. Írt halálról, drogokról, sérülésekről, fájdalomról és sikerről is, bár ez utóbbi volt NFL-es pályafutásában a kevesebb. Mégis küzdött, és kitartott az álma mellett, amiért nagyon becsülöm.

Minden hibája ellenére egy érdekes könyv, ami betekintést enged egy brutális sportba.



Az az igazság, hogy kb. a feléig nem voltunk barátok a könyvvel, aztán volt egy pont, a szerző egyik játékostársa meghalt, és ettől kezdve az írásmódban minőségi ugrás tapasztalható, ami feledtette az addigi nyűglődésemet, és elérte, hogy összességében jóra értékeljem a könyvet.

Nate-ről: Egyrészt nagy küzdő, másrészt egy nagyszájú kis pöcs, aki sokszor úgy gondolta, hogy ő szarja a spanyolviaszt, ami persze korántsem úgy volt. Azért néha belátta a hibáit és elismerte teste sérülékenységét és tehetetlenségét, erőtlenségét is. Mindenesetre a végén megkedveltem, mert mindenről a lehető legnagyobb őszinteséggel mesélt, már amennyire egy szerkesztőn átment könyv ezt engedi. Az amerikai foci szeretet, ami végig áradt a soraiból még szimpatikusabbá tette, igazi megszállott volt, de tényleg azt csinálhatta hat évig, amit szeret, és amiért küzdött, még ha a teste ezt nem is tolerálta annyira, mint szerette volna.

Összességében a kelj fel és járj egy élvezhető sportkönyv, amely fentebb helyezkedik el a középszernél. Emellett önéletrajzi könyvnek sem rossz, sőt, ebben talán kiemelkedőbb, mint sportkönyvnek.

Akik szeretik az amerikai focit, azoknak ajánlom, mert ők maximálisan élvezhetik. Másoknak csak akkor, ha nem zavarja őket a sok sportmenet leírás, mert abba bele kell rázódni.


Értékelés: 3,5




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése