2020. február 16., vasárnap

Sienna Cole: Az álmok útján


A szerzőtől eddig egyetlen novellát, Az álmok küszöbén (értékelésem róla ITT olvasható) címűt olvastam, és már abban megmutatkozott, hogy nagyon jó novellista. Ez erre a történetre is igaz. Itt sem rugaszkodik el a valóságtól, hanem tovább építi, amit Az álmok küszöbén című másik kiegészítőben elkezdett.

A történet a fentebb említett novellához hasonlóan kellemes stílusban íródott, kerek egész ívet fut be, mind a cselekményt, mind az érzelmi ívet tekintve. Sőt, még azt is sikerül elérnie, hogy ne hiányoljam a Négyszáz nap nyár című regény olvasását, amihez íródott. A szerző néhány bekezdéssel képes volt felvázolni az alaphelyzetet úgy, hogy nem tűnt összecsapottnak, és átívelnie a történetet a két novella között, hogy a megértéséhez nem szükséges a regény ismerete. Ezt a jó információadagolással és a megfelelő helyeken elhintett utalásokkal éri el.





A történet Az álmok küszöbén cselekményének kvázi ellenpólusa, mert míg ott a főszereplő, Dena nyüzsög, felméri a pasikat, ismerkedik, addig itt már lenyugodott, megállapodott a választott férfi mellett, és családja van. Ennek következtében ez egy sokkal nyugodtabb mederben csordogáló írás, megtűzdelve sok visszaemlékezéssel és a jelen dolgaival. Ha távolról szemléljük, akkor nem tűnik túl izgalmasnak, de ha közelebbről megnézzük, nagyon is az. Végre egy olyan novella, ami nem a végtelenbe nyúló romantikázásról, hanem egy kapcsolat mindennapjairól szól, amiben helye van a romantikának, de nem viszik túlzásba, ami a novella legnagyobb pozitívuma.

Az álmok útján tovább árnyalja a főhősnő jellemét, hogy kivé alakult, és milyen jellembeli, életbeli változások vezettek ide. Ilyen rövid – 20 oldal – terjedelemben nehéz megmutatni a jellemfejlődést, de a szerzőnek sikerült, ami nagyon jó írói vénára vall.

Összességében Az álmok útján egy jól felépített, kellemes stílusban megírt novella, amiben a szerző jól adagolja az információkat, és végig fenntartja a figyelmet. Lezárt egészet alkot a gondolati ív, és a karakterek is jól kidolgozottak.

A szerző rajongóinak mindenképpen ajánlom ezt a novellát is, mert nem fognak benne csalódni. Gyors, romantikus kikapcsolódásra vágyó olvasók is nyugodtan kézbe vehetik, mert előismeret nélkül is élvezhető.


Értékelés: 4










----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése