2018. augusztus 7., kedd

Charlie Jane Anders: Minden madár az égen


Ezzel a könyvel a végére érve úgy voltam, mint múlt évben az Amatkával: jó, de valami nekem mégis hiányzik. Hogy mi, azt nehéz megmondani, mert nagyrészt minden benne van, amit szeretek egy könyvben. Nem teljes mértékben behatárolható zsáner (fantasy-sci-fi összemosódás), érdekes, szerethető főszereplők, jó kiindulópont, élvezhető cselekmény. Ennek összegyúrásából pedig egy jó könyv született, de mégsem százszázalékos nálam. Talán a klisék teszik, amik vannak szép számmal a regényben, bár ezeket nagyrészt feledteti a szerző kiszámíthatatlansága, ami lépten-nyomon megjelenik a történet bizonyos pontjai, így az ismerős frázisok nem rontják el a könyvet. Sőt, néhol csavar is rajtuk a szerző, már-már paródiára véve a figurát, ami viszont nem mindenhol ül, de ahol igen, ott nagyon, pl. a boszorkány szereplő munkahelyénél, avagy a vasorrú bába és a kemence esete abból a bizonyos gyerekmeséből.

Eltűnődtem, hogy a könyv orbitális katyvasz vagy zseniális egyveleg-e. Valahol a kettő közé tenném. Ahol jó ott nagyon, ahol nem ott viszont felejthető. Néhol komolyan veszi magát, néhol nem. Ebből kerekedik ki egy furcsa, de alapvetően élvezhető könyv, minden erényével és hibájával együtt.



Fentebb már említettem, hogy zsánerileg a fantasy és a sci-fi határmezsgyéjén mozog, pontosabban a két főszereplő, tulajdonképpen a két zsánert testesíti meg, és ütközteti egymással azok nézeteit. Ennél fogva a két főszereplőről és a zsáneregyvelegről együtt érdemes beszélni. A boszorkány Patricia testesíti meg a fantasyt a varázslattal, míg Laurence a sci-fi vonalat mérnök zseniként. A két zsáner nézetei, felfogása a szereplőkön keresztül mutatkozik meg, olykor egymás mellett, olykor egymásnak feszülve léteznek. Ennél fogva olykor teljesen megérti egymást a két szereplő, olykor viszont az eltérő gondolkozásuk miatt egyáltalán nem. Érdekes volt, ahogy a szerző bedobta ezt a két embert az általa kreált egyvelegbe, és végigkövette a történetüket, és általuk betekintést nyerhetünk egy érdekes, élénk fantáziájú író fejébe, aki képes volt szórakoztatóan tálalni ezt a látomást.

Erre a felállásra még rádobja a katasztrófával fenyegető környezeti, társadalmi helyzetet, ami a két zsáner eszközrendszereit felhasználva a két főszereplő különbözőképp próbál megoldani. Ennek megfelelően kapcsolatuk alakulása is bonyolult, olykor az ellentétes oldalon, olykor egymás mellett kötnek ki, de bármi is történik, mindig keresztezik egymás útját. Ezért ez egy útkeresés történet, Patricia és Laurence közös útjának története, miközben körülöttük minden összeomlani látszik.

Nem igazán körülhatárolható könyv, de a maga nemében minden olvasással töltött időt megért. Egyszerű darabnak se mondanám, de aki szereti a nem szokványos, zsánerkeveredéssel, jól játszó könyveket, az mindenképp szeretni fogja. A klisék ne riasszanak el senkit, mert a történet és az írásmód sok mindenért kárpótolja az olvasót.

Értékelés: 4




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése