2020. március 8., vasárnap

Benina: Mindig és soha


A szerzőtől ezt a könyvet olvastam először, mert az eddigiek valamiért nem ütötték meg az ingerküszöbömet. Láttam, hogy az író népszerű, és sokaknak kedvence, de mégsem éreztem ingerenciát, hogy olvassak tőle, egészen a Mindig és soha megjelenéséig, aminek azonnal megtetszett az ötlete, és nyomban elő is rendeltem, azonban sokáig a polcomon várta, hogy kézbe vegyem. Ám a borító – imádom a fekete-fehér ceruzarajzokat – mindig vonzotta a tekintetemet, így megadtam magam.

Utólag nem értem, miért halogattam eddig, mert nem volt rossz könyv, sőt, kifejezetten tetszett. A műfaja egyik legjobbja. Helyén volt a stílus, a történetvezetés, a nyelvezet, a történeti háttér. Talán a vége volt egy kissé döcögős és elkapkodott, meg a erotikus jeleneteket éreztem egy kicsit soknak, de ettől eltekintve egy korrekt könyv.

 A bejegyzés további része spoilereket tartalmazhat!



Faith két hét kínzás után kiszabadul a maffia fogságából, de búcsút kell intenie a megszokott életének, mert tanúvédelmi programba kerül. Nem térhet vissza otthonába, nem találkozhat a legjobb barátnőjével, a kinézete is megváltozik, és még a nevét is elveszíti. Faith megszűnik létezni, és Honey lép a helyére, akinek meg kell birkóznia a vele történtekkel, és még a kisvárosba is be kell illeszkednie, ahová a rá vigyázó ügynökkel költözött. Itt találkozik Brayden Holmes-szal, aki hosszú ideig távol volt, de nagybeteg öccse miatt visszatért a városba, és hamarosan érdeklődni kezd iránta, meg akarja ismerni és érteni őt. Vajon mit bír ki a szerelmük? És mit tehetnek, ha a kisvárosban felbukkan a legnagyobb ellenség?

A fülszöveg alapján még a maffia és a kínzás ellenére is egy könnyed, a történteket elbagatellizáló romantikus történetre számítottam. Azt kell mondjam, hogy az előzetes elvárásaim csak nyomokban találkoztak a valóssággal, mert a kötet nemhogy nem könnyed és romantikus, hanem inkább kegyetlen. Az eleje rögtön egy rémálommal és egy meneküléssel indul, ahol folyik a vér, és belepillanthatunk egy testileg-lelkileg összetört szereplő lelkivilágába. A történet közepébe csöppenünk, a szerző erőteljes stílusa egyszerűen belehúz, és nehezen ereszt. Megvallom, nehezen tettem le a könyvet, főleg a kínzásos részek taglalásánál, mert olyan érzékletesen voltak leírva, amitől nem lehetett elszakadni. Leginkább a szexjeleneteknél tudtam megszakítani az olvasást, mert néha kizökkentenek a történetből. Néhány erotikus rész jól belesimult az amúgy inkább komor hangulatú szövegbe, de voltak olyanok, pl.: Faith Brayék konyhájában bekövetkezett pánikrohama utáni reggel, ami egy kicsit sok volt, tekintve, hogy a lánynak még a zuhanyfóbiájával is meg kellett küzdenie. Az a rész sokkal jobb lett volna petting nélkül.

Ezeket a megingásokat azonban feledtették a lélektani leírások, melyek például Faith trauma feldolgozási folyamatát, valamint a Zach-kel, Bray öccsével való edzéseit taglalták. Előbbiek Faith jellemfejlődése szempontjából fontos mérföldkövek, utóbbiak pedig kitűnő színesítő elemek, gazdagítják a művet. A történeti ív is határozott, a szerző jól vezeti a szálakat egészen a végéig, ahol viszont kapkodni kezd, ami mind az egyes karakterek jellemfejlődésére, mind a történeti ív lezárásának hirtelenségére kihat. Bár szerencsére ennek ellenére sem esik szét a mű, de lehetett volna ennél jobb is.

A karakterek részletesen kidolgozottak, főleg Faith, minden nyűgjével, múltjával, jelenével együtt. Átérezhető a szenvedése, emellett erős karakter. Vele szemben Bray teljesen más. Míg a lány az üldözői elől menekül, addig ő önmaga elől. Bulizik, megpróbál „élni”, de közben elfelejti hogyan kell igazán. Mert ugyan a felszínen egyszerű szívtiprónak látszik, de mélyen legbelül tehetetlenség kínozza az öccse állapota miatt, és nem tartja magát jó bátynak, így inkább elzárkózik a családja elől. Faith mozdítja ki ebből az állapotból. Végül egymást gyógyítják, miközben szerelem szövődik közöttük. Mindkettejüket nagyon megszerettem, és olvasnék még róluk többet is. De a legjobban nem őket, hanem Zach-et kedveltem meg. Abban a nyolcévesben annyi spiritusz volt, ami sok felnőttben sincs meg. Szókimondó, koravén és egyszersmind imádnivaló. Róla is szívesen olvasnék még.

Összességében a Mindig és soha egyszerre szívszorító és reményt adó regény. A szerző pörgős, egyedi stílusa beszippantott, és ritkán eresztett el olvasás közben. Néhány erotikus jelenet azonban kizökkentett a történetből, és a vége kissé kapkodósra sikeredett. Ezektől eltekintve ez egy élvezhető és jól megírt regény.

A new adult könyvek kedvelőinek bátran ajánlom, főleg, ha nem riadnak vissza egy sötétebb hangulatú történettől.



Értékelés: 4






----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése