2020. január 22., szerda

Top 5 Wednesday #62 - Top 5 képregény 2019



Ez a rovat hetente jelenik meg (nálam inkább két hetente vagy havonta) és egy Goodreads-es csoportban találhatóak a témák (jelenleg a havi tematika kitalálója szünetelteti az új témákat). A csoportot meg tudjátok nézni IDE kattintva.

Ismét saját témával jelentkezem a Top 5 Szerda keretében. Ezzel a bejegyzéssel zárom a sci-fi/fantasy, a legérdekesebb könyvek, valamint az ifjúsági- és gyerekkönyvek listájával megkezdett 2019-es könyves toplistáim sorát. Ma a 2019-ben általam olvasott képregények közül választottam ki az öt kedvencemet.

62. Top 5

5. Craig Thompson: Blankets – Takarók


 
A Takarók körülbelül a háromnegyedéig zseniális. Szépen felépíti egy kamasz fiú, majd fiatal férfi hitének megkérdőjelezését, első szerelmét. Ez még nem is lenne annyira különleges, de a képi világ, ami sokat hozzáad a történethez, azzá teszi. Néhol groteszk, néhol érzéki, néhol pedig egyszerűen csak egyedi. Aztán jött a történet utolsó harmada, ami számomra csak bukdácsolt, és hirtelen lett vége. Ennek ellenére volt a képregényben valami, ami mégis nagyon megfogott.

Kiadás: Vad Virágok Könyvműhely, 2018

Az értékelésem a képregényről ITT olvasható.



4. David Morrell: Amerika Kapitány: A kiválasztott



Ez a képregény mindenekfelett a Kapitány történetének egyedi megközelítése miatt tetszett. Emellett a színvilága is nagyon megfogott. A zömmel az afgán sivatagban játszódó képsorok komor, egyhangú színei nagyon illettek a történet hangulatához. De még ennél is jobban megfogott a „bárkiből lehet hős” gondolatmenet, ami passzol Steve Rogers jelleméhez.

Kiadás: Hachette Hungary, 2019

Az értékelésem a képregényről ITT olvasható.



3. Bryan Lee O'Malley: Seconds



A megjelenése óta (2014) szeretem ezt a képregényt, így ez már a többedik olvasás volt. A világa egyedi, O’Malley hangja élettel tölt meg minden képkockát. Szeretem a történeteiben megjelenő életszemléletet, ami különleges ízt ad nekik. A történetvezetéssel kapcsolatban nagyon tetszett, hogy a szerző itt is vegyítette a valóságot és a kitalált, fantasztikus, néhol enyhén horrorba hajló elemeket. És milyen jól csinálja.

Kiadás: Ballantine Books, 2014

Az értékelésem a képregényről ITT olvasható.



2. Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas



Az Apokalipszis szvitről írt kritikámban megállapítottam, hogy Gerard Way és Gabriel Bá tökéletesen működik együtt. Ez az érzés a Dallas olvasása közben csak fokozódott. Még annál is összeszedettebb, összetettebb és kiforrottabb munka, ezzel együtt más is. Lassabb, egy kicsivel kevesebb akcióval fűszerezték, és jobban fókuszál a karakterekre, ami az első kötet eseményeinek fényében szükségszerű is.

Kiadás: Vad Virágok Könyvműhely, 2019

Az értékelésem a könyvről ITT olvasható.



1. Marjane Satrapi: Persepolis



Különösen az keltette fel a figyelmemet, hogy önéletrajzi ihletésű történetről van szó, amelyben egy perzsa kislány történetét ismerhetjük meg. Már a fülszövegből kitűnt, hogy ez egyrészt egy útkereséstörténet, másrészt pedig egy történelmi/politikai utazás egy olyan múltba, aminek a hatásai még ma is érezhetőek. Megrázóan őszinte, tele fájdalommal és fekete humorral. Engem nagyon megfogott.

Kiadás: Libri, 2019

Az értékelésem a képregényről ITT olvasható.


A többi Top 5 Szerdában résztvevő  magyar blogger bejegyzését megtaláljátok a Molyon a Top 5 Szerda zónában.





----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése